Ouăle sunt unul dintre alimentele de bază în numeroase zone ale lumii. Uneori le mâncăm ca atare, fierte, prăjite sau omletă, iar alteori le folosim pentru a prepara aluaturi, blaturi pentru prăjituri şi alte minunăţii.
De câte ori spargi un ou pentru a-l prepara, e imposibil să nu te întrebi ce e chestia aceea albicioasă care arată ca un şnur şi stă lipită de gălbenuş. Suntem aici să te lămurim: se numeşte chalaza şi, în ciuda aspectului, nu este un cordon ombilical.
Scopul principal al acestui “snur” este să păstreze gălbenuşul în centrul oului, funcţionând ca o ancoră.
Chalaza este uneori conectată atât cu albuşul, cât şi cu gălbenuşul, lucru care te va enerva cumplit dacă ţi-ai propus să le separi pentru a le folosi pentru pandişpanuri sau alte preparate care necesită doar albuş sau doar gălbenuş.
În ciuda faptului că arată destul de bizar, ca să nu zicem greţos, chalaza este comestibilă. De fapt, ar trebui să te bucuri atunci când ea este mai vizibilă, pentru că îţi indică faptul că oul este proaspăt; odată cu “îmbătrânirea” acestuia, ea dispare.
Ruxandra Pătru